Menu

10.1.2. Sodort tápvonalú félhullámú dipólus

 

Az antenna (10.2. ábra) tápvonala kéterű, sodort gumiszigetelésű kábel. Az ilyen kábelek hálózati vezeték néven számos változatban kaphatók a kereskedelemben; hullámellenállásuk általában 80 és 100Ω között van. Ezeknek - tulajdonképpen mindig csak szükségmegoldást jelentő - hálózati vezetékeknek a csillapítása főleg a nagyobb frekvenciás amatőrsávokban igen nagy. Ezért sodort hálózati vezetékeket tápvonalként legfeljebb a 80 és 40m-es sávban dolgozó antennákhoz célszerű alkalmazni, de ilyen esetekben is törekedni kell arra, hogy a tápvonal minél rövidebb legyen.

 

10.2. ábra. Sodort tápvonalú félhullámú dipólus

 

Veszteség szempontjából lényegesen kedvezőbb a lapos, vagyis nem sodort hálózati vezeték. Ennél a két ér párhuzamosan helyezkedik el egymás mellett. A szigetelőanyag általában PVC, mely kisebb csillapítású és időállóbb anyag, mint a gumi.

Mint ismeretes, a félhullámú dipólus talpponti ellenállása kereken 65Ω. A sodort tápvonal általában valamivel nagyobb hullám-ellenállását úgy illesztjük helyesen a sugárzóhoz, hogy - mint a 10.2. ábrán is látható - a két csatlakozási pontot a sugárzó középpontjához képest, ahhoz szimmetrikusan addig távolítjuk, amíg az illesztett tápvonalon álló hullámok már nem mérhetők.

 

 

 

Az Y-antenna

Tartalom

Koaxiális kábellel táplált dipólus