Menu

10.2.6. Koaxiális kábellel táplált többsávos antenna

 

A 10.19. ábrán koaxiális kábellel táplált több sávos antennát mutatunk be. Mint az ábrán világosan felismerhető, tulajdonképpen nem is beszél hetünk valódi többsávos antennáról, ugyanis az antenna minden sávra külön sugárzót tartalmaz.

Az antenna anyagigényessége kétségtelenül nagyobb, mint a szokásos kiviteleknél, és mechanikai kivitelezése is okozhat problémákat: a házilag készített antenna önsúlya tekintélyes lehet, és ennek megfelelően az antenna belógása is.

A hasonló elven alapuló ipari kivitelnél a leghosszabb sugárzó olyan különleges nagy szilárdságú acélötvözetből készül, amely a többi, rövidebb dipólusok súlyát hordozza. Ez utóbbiakat közösen - csökkenő hosszúság sorrendjében jó minőségű műanyagba ágyazzák, úgyhogy az egész antenna egy széles, lapos kábelhez hasonlít.

Minthogy az ilyen típusú antennák valamennyi felharmonikussal rezonanciában vannak, minden körülmények között Collins-szűrő vagy egyéb aluláteresztő szűrő segítségével gondoskodni kell a felharmonikus tartalom csökkentéséről.

 

10.19. ábra. Koaxiális kábellel táplált többsávos antenna

 

Illesztett többsávos dipólus

Tartalom

G5RV többsávos antenna