Menu

16.5. Az antennatartó

 

A teljesen fém konstrukció mellett szól az a tény, hogy a félhullámú antennaelemeket geometriai közepükön ― a feszültségminimumukban ― minden hátrány nélkül közvetlenül hozzáköthetjük valamilyen fémtartóhoz. Az ilyen iránysugárzó nem tesz szükségessé semmilyen szigetelőt, a lehető legkisebb a szélellenállása, aránylag könnyű, de ennek el lenére nagyon stabil. Sajnos, nehézségekbe ütközik a minden követelményt kielégítő és eléggé hosszú tartócső beszerzése. Megfelelő könnyűfém csövek a repülőgépgyártásban fordulnak elő. Ezen kívül az állványozáshoz az építőiparban is használatosak. Az építkezéseken alkalmazott állványok könnyűfém csöveihez megfelelő szerelvények, például T-ídomok, szögidomok kaphatók.

Megfelelő csőbilincsekkel ― amelyeket minden lakatos el tud készíteni ― stabilan hozzáerősíthetjük az antennaelemek csövét a tartóhoz (boomhoz). Szilárdsági okokból feltétlenül kerülnünk kell az antennaelemek átfúrását. Példaként a 16.11. ábrán bemutatunk egy megoldást arra vonatkozólag, hogyan lehet átfúrás nélkül is stabilan hozzá erősíteni az antennaelem csövét a tartócsőhöz. A vasrészeken mindenhol gondoskodni kell a meg felelő felületvédelemről.

 

16.11. ábra. Konstrukciós megoldás az összekötő szerelvényre

 

16.12. ábra. A VEB Antennenwerk (Bad Blankenburg) antennatartója

 

A VEB Antennenwerk (Bad Blankenburg) antennarögzítők néven hozza forgalomba a 16.12. ábrán látható tartószerelvényeket. Ezek kétféle változatban készülnek: 42mm (11/4 hüvelyk) és 70mm (21/2 hüvelyk) csőátmérőig. A felületi védelemmel ellátott antennarögzítők felhasználásával nem túlságosan hosszú antennaelemeket jól lehet rögzíteni az antennatartón.

Ha például az antennaelemek túlságosan nagy belógása miatt fokozni kell a szerkezet stabilitását,. dederon huzalt használhatunk a kifeszítésekhez. Ez az anyag nem szakad, kitűnően szigetel, és ellenáll az időjárási hatásoknak (nem mállik). A háztartási üzletekben ruhaszárító kötélnek ajánlják a körülbelül 2,5 mm vastag dederon huzalt. Még jobb azonban a műanyaggal körülvett üvegfonal, mert nem nyúlik.

 

 

 

A forgatható iránysugárzó táplálása
Tartalom

Az iránysugárzó rögzítése az antennatartó póznán