Menu

18.1.3. A G4ZU-beam teljes elrendezése

 

A 18.7. ábrán a teljes G4ZU-beam látható. Ebben a megoldásban körülbelül 12cm-re átmenő tartócsöveket alkalmazunk, és ezek a csövek alkotják egyúttal a reflektor és a direktor zárt csonkját is. A táplált antennaelem el van szigetelve ezektől, a párhuzamos tartócsövektől, ahogyan a 18.3. ábrán is látjuk. Az is látható viszont az ábrán, hogy a reflektor és a direktor fémesen csatlakozik a csövekhez. Azt is megtehetjük persze, hogy fából készítünk tartókeretet, és a zárt csonkokat könnyű fém csövekből vagy szalagokból készítjük el. A szalagvezetékből készített nyitott csonkok szabadon függnek a rajzon, de minden hátrányos következmény nélkül be is tolhatók egy nyitott csővégbe.

 

18.7. ábra. A G 4 ZU háromsávos beam-je

 

Így jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és nem láthatók. A kiegyenlítést ilyen körülmények között ebben az állapotban is el kell végezni.

A 20m-es sávban nem érvényesül semmilyen direktorhatás, az antenna ilyenkor rövidített kételemes iránysugárzóként működik. Minthogy a reflektor távolsága ebben az üzemmódban kereken csak λ/10, a hangolás nehézségekbe ütközik; a sávszélesség és az antennanyereség kisebb a teljes hosszúságú és nagyobb reflektortávolságú kételemes beam megfelelő értékeinél.

A 15m-es sávban három elemmel működik a G4ZU-beam. Az antennaelemek távolsága normális méretezésnek felel meg, ezért kereken 6dB antennanyereségre és a szokásos háromelemes Yagi-antennák minden további jellemzőjére is számíthatunk.

A legkedvezőbb tulajdonságokat azonban a 10m-es sávban éri el a G4ZU-beam, mert ezeken a frekvenciákon hosszabbított elemekkel működik. Az antennanyereség körülbelül 7dB-t érhet el. A 10 és 15m-es üzemben nem olyan kényes a beállítás, mint 20m-en.

 

 

 

A többsávos parazita-antennaelem
Tartalom
Biztonságosan megépíthető háromsávos beam