Menu

18.11.1. Beskatulyázott többsávos delta loop antennák

 

Akárcsak a 18.8. és a 18.9. alfejezet szerinti cubical quad, a delta loop is lehetővé teszi az antennaelemek egymásba tolásával a többsávos üzemet (18.44. ábra). Minthogy a 20m-es sávban igen nagy nehézségekbe ütközik a szükséges stabilitású rövidítetlen delta loop elemének elkészítése, ezzel a többsávossági módszerrel kapcsolatban általában a 15 és 10m-nek megfelelő kétsávos változatra szorítkozunk.

 

18.44. ábra. Konstrukciós javaslat a beskatulyázott kétsávos delta loop antenna felépítésére (15/10m). Az AS és BS méretek a 15.3. táblázat szerínt:

(a) műanyag feszítőzsinórok; (b) kis szigetelők; (c) táppont, 10m

 

Az ehhez szükséges antennaelemeket a 15.3. táblázat szerint méretezhetjük, vagy a (15.10) és a (15.11) képletek felhasználásával végezhetjük el számításaikat.

A 15m-es antennaelembe beskatulyázott 10m-es antennaelem rézlitzéből készül. Az a műanyag zsinórokkal vagy üvegszálas zsinórokkal feszítjük ki a 15m-es antennaelem belsejében. A beskatulyázott antennaelem felső felerősítési sarkaiban ajánlatos kis szigetelőket (h) beiktatni, hogy meg akadályozhassuk a huzalból kialakított antennaelem és a felfüggesztő zsinórok közötti mechanikai súrlódást. Mindkét antennaelemet külön-külön és közvetlenül egy-egy 60Ω-os koaxiális kábellel tápláljuk. A tartóul szolgáló 15m-es antennaelem gamma-illesztésen keresztül kap gerjesztést.

A reflektor AR és BR hosszát szintén a 15.3. táblázat szerint méretezzük. Mint már említettük, a reflektortávolság nem kritikus adat: a 15 és 10m-es változatban 2,00...2,50m lehet.

 

 

 

Többsávos delta loop antennák
Tartalom

Egyszerű hurkokkal ellátott rövidített kétsávos delta loop