Menu

18.3.1. A táplált antennaelem

 

A DL1FK szerinti könnyű szerkezeti kialakítású táplált antennaelem a 18.18. ábrán látható. Elvileg ugyanarról a sugárzóelemről van szó itt is, mint a G4ZU-antennában (18.1. alfejezet), de néhány szerkezeti finomítással sikerült csökkenteni a súlyokat. A táplált antennaelem teljes hossza pontosan 8m, úgyhogy a 15m-es sávban közel van a rezonanciához (kissé hosszabb). A pontos rezonanciát mindhárom sávban a hangolt tápvezeték kel és a talppontban felállított antennahangoló készülékkel állítjuk be. A dúralumínium csövek kifelé haladva fokozatosan vékonyodnak.

 

18.18. ábra. A DL1FK-beam táplált antennaeleme

 

Egyes méretek a 18.18. ábra szerint

 

u          ― egyenként200 cm hosszú, 20 mm átmérőjű és 1 mm falvastagságú dúralumínium csövek;

v          ― egyenként 100 cm hosszú, 18 mm átmérőjű és 1 mm falvastagságú dúralumínium csövek;

w          ― egyenként 20 cm hosszú, 16 mm átmérőjű és 2...4 mm falvastagságú műanyag csövek (kis veszteségű és a nedvességre nem érzékeny anyagból) ;

x          ― egyenként 60 cm hosszú, 10...12mm átmérőjű és 1mm falvastagságú dúralumínium csövek;

y          ― huzalból készített hurkok; a tekercs átmérője 10cm, anyaga 2...4mm átmérőjű dúralumínium huzal;

Z          ― kereszttartók két U-szelvényű, egyenként 130cm hosszú dúralumínium sínből;

L          ― tekercsek a w csövön; 6 menet, 3cm tekercs átmérő, 10cm hossz; anyaga: 3...6 mm átmérőjű alumínium huzal.

 

A dúralumínium csövek 1mm-es falvastagsága kielégítő. A valóságban azonban a meglevő vagy beszerezhető anyagokhoz igazodunk, egyébként sem az egyes csöveken, sem pedig a táplált antennaelemen nem kritikusak a méretek.

A sugárzó két felét állószigetelőkkel egy kereszttartóhoz erősítjük. Magát a kereszttartót DL1FK szerint két párhuzamos U-idomból képezzük ki. A fatartók is megteszik a szolgálatot, de nehezebbek. A boom két párhuzamosan haladó, egyenként 420cm hosszú dúralumínium cső. Ehhez rögzítjük hozzá megfelelő bilincsekkel az U-síneket. Ha nagyon behajlik a sugárzó két vége, ki is feszíthetjük a tartó meghosszabbított végéhez. Elvileg bármelyik más háromsávos sugárzóelem is meg felel (például VK2AOU vagy W3DZZ szerint).

Fontos, hogy a táplált elem 20m-en legalább elektromosan λ/2 legyen; 10m-en esetleg az is elegendő, ha elektromosan nem hosszabb 1,2λ-nál (2" 0,6λ-nál). Egyes konstrukciók nem tesznek eleget ennek a követelménynek, úgyhogy a legerősebb mágneses teret gerjesztő árammaximum ilyenkor a tápvezetékre vagy a hangoló eszközökre kerül.

A táplált antennaelem 10 és 15m-en két-két fázisban gerjesztett kollineáris félhullámú részből tevődik össze (dipólussor). Ily módon ebben a két sávban a sugárzó már önmagában is elér 1,8dB antennanyereséget. A 20m-es sávban valamivel rosszabb a rövidített sugárzó a teljes hosszúságú félhullámú dipólusnál.

A sugárzó frekvenciafüggő elektromos hosszabbításában a két L hosszabbító tekercs és mint végkapacitás a huzalból kialakított hurok vesz részt. Ezzel elérjük, hogy az árammaximumok optimálisan járuljanak hozzá a kisugárzáshoz.

 

 

 

A DL1FK-féle háromsávos beam (A 30 652. sz. NSZK-szabadalom)
Tartalom
A táplálás