Menu

18.7.1. A háromsávos Maria Maluca antenna

 

A Latin-Amerikában elterjedt egyszerű három sávos antennák egyike a Maria Maluca. A 10, 15 és 20m-es amatőrsávokban használható, táplált eleme egy hangolt tápvezeték útján kapja meg a gerjesztést és a rezonanciát.

A 18.30. ábrán minden részletet és minden méretet megadunk a Maria Maluca antenna megépítéséhez. A 10m-es sávban ez az antenna kételemes iránysugárzóként működik, parazita-eleme a kissé hosszúra méretezett és λ/6 távolságban felszerelt direktor. A táplált antennaelem 10m-en egy meg hosszabbított dipólus, amelyet tápvezetéken és antennacsatolón keresztül hozunk rezonanciába, akárcsak a G4ZU-antennában.

 

18.30. ábra. Maria Maluca háromsávos antenna

 

Ez az antenna 15m-es sávban teljes hosszúságú félhullámú dipólusként működik, de a direktora nem sokat használ, mert megvan ugyan a λ/8 távolsága a sugárzótól, de túlságosan rövid a 21MHz frekvencián. Valamilyen direktorhatást még kétségtelenül meg lehet állapítani. Végül a 20m-es sávban rövidített dipólusként működik a Maria Maluca-antenna. A direktornak még a 20m-es sávban is ki kell fejtenie ― még ha gyengén is ― valamilyen hatást. Ezért szokás hangoztatni, hogy a 20 m-es sávban elért teljesítmény egyenértékű a teljes hosszúságú félhullámú dipólus teljesítményével.

Az antennát egy meghatározott hosszúságú 300λ-ás tápvezeték útján gerjesztjük. A vezeték hossza tetszés szerint 11,70, 18,50 vagy 23,55m lehet. Csak így lehet elérni a legkedvezőbb üzemi eredményeket.

A Maria Maluca antenna nem lehet nagy teljesítményű antenna, de nem is ez a feladata. Mint kompromisszumos megoldás egyszerű eszközök kel biztonságosan megépíthető háromsávos antenna, és a DX-forgalomban már bebizonyította használhatóságát.

 

 

 

Egyszerű kompromisszumos többsávos antennák
Tartalom

Egyszerű kétsávos változatok