Menu

18. Többsávos iránysugárzók

 

Aki mindegyik DX-sávban elforgatható iránysugárzóval akar dolgozni, annak tulajdonképpen minden sávra külön antennát kell építenie. Ezt a nagy luxust azonban kevés amatőr engedheti meg magának. Ezért mindig megvoltak a törekvések a vízszintes helyzetű és elforgatható iránysugárzók olyan kialakítására, hogy ugyanazt az antennát egyidejűleg két vagy három amatőrsávban lehessen használni. Sikerült is különböző megoldásokat találni e feladat megoldására.

A többsávos antennák között mindenekelőtt két teljesen különböző fajtát kell megkülönböztetnünk. Az egyik csoportba a nem igazi többsávos sugárzók tartoznak. Ezek egyszerűen csak olyan konstrukciók, amelyek egy közös tartószerkezeten több ― különböző sávokra méretezett ― antennát foglalnak magukban. Egyes megoldások szerint a különböző antennákat ugyanaz a tápvezeték gerjeszti, de a legtöbb esetben megvan mindegyik antennának a maga külön energiavezetéke. E csoport jellegzetes képviselője a forgósávos cubical quad.

Az igazi többsávos antennák egyetlen sugárzó rendszert tartalmaznak, de ez a rendszer többnyire a soksávú rezgőkörök elvén működve több sávban is rezonál.

Mindkét rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az egymásba beskatulyázott antennarendszerekkel ellátott többsávos antennák kissé alaktalanok, de-amennyiben quadantennákról van szó egyszerű huzalos elemekből állíthatók össze, mind egyik sávban jó hatásfokkal működnek, és a hangolás során nem okoznak nehézségeket. Ezért a házi eszközökkel összeállított többsávos, elforgatható iránysugárzók között egyre több a három sávos quadantenna.

A valódi többsávos, elforgatható iránysugárzók a mechanikai és elektromos pontosság szempontjából részben nagyon igényesek. Általában csak egy amatőrsávban érik el éppen az egyébként egyenértékű, de teljes hosszúságú egysávos antenna hatásfokát, a többi sávon többé-kevésbé alulmarad a teljesítményük. E valódi többsávos antennákban sokszor megtalálhatók az előbbi, 17. fejezetben ismertetett hosszabbító tekercsek, lineáris hosszabbító elemek és zárókörök. Szintén előidéznek járulékos veszteségeket, úgyhogy semmilyen kétségünk nem lehet aziránt: a valódi többsávos antennák minden esetben egy többé vagy kevésbé értelmes kompromisszumos megoldást képviselnek. Az is igaz azonban, hogy csekély helyszükségletük miatt sokszor az egyedüli antennák, amelyek egyáltalán összeállíthatók az eredményes DX-forgalomhoz. A tapasztalt rádióamatőr azt is jól tudja, hogy a DX-összeköttetések létrehozásában nem annyira a névleges antennanyereség számít, hanem sokkal inkább a teljes sugárzási jelleggörbe, ezen belül pedig nagy szerepe van a függőleges emelkedési szögnek.

 

 

Horgászbotokból kialakított és elforgatható, rövidített iránysugárzó a 10 m-es sávra

Tartalom

G4ZU háromsávos, elforgatható iránysugárzója