Menu

19.5.1. A kételemes függőleges sugárzók

Egyes esetekben reflektorral vagy direktorral is elláthatjuk a félhullámú függőleges sugárzót, ha például egy fa áll a megfelelő helyen. Ezt az egyébként káros akadályt ugyanis jól kihasználhatjuk, és rászerelhetjük a parazita-antennaelemet (19.29. ábra).

Átkapcsolással tetszés szerint, mint reflektort, vagy mint direktort használhatjuk ezt a parazitaantennaelemet. Az utóbbi esetben 491cm hosszúnak kell lennie ennek a szekunder sugárzónak ahhoz, hogy a 10 m-es sávban használhassuk. Az átkapcsolóval ebben az esetben tetszés szerint hozzákapcsolhatunk egy 50cm-es huzalt, hogy az ily módon 541cm-re meghosszabbított parazitaelem reflektor szerepét is betölthesse.

 

19.29. ábra. A függőleges, kételemes iránysugárzó

Ezáltal tetszés szerint két különböző, egymástól 180°-kal eltérő főirányban sugározhatunk az antennával.

A különböző illesztési lehetőségek közül az egyiket a 19.29. ábrán láthatjuk. A vízszintes kételemes iránysugárzóra a 16. fejezetben megadott középső táplálási módok elvileg mind alkalmazhatók a függőleges sugárzóra is.

19.30. ábra. Egy elforgatható, kételemes függőleges sugárzó

A kételemes függőleges sugárzó elforgatható változatára ajánlott szerkezeti megoldást a 19.30. ábrán láthatjuk. Kedvező táplálási mód ebben az esetben a gamma-tag közbeiktatásával illesztett koaxiális tápkábel. Geometriai középpontjukban minden szigetelő közbekapcsolása nélkül is felszerelhetők az elemek.

 

Függőlegesen polarizált, irányhatású antennák
Tartalom
Kicserélhető elemekkel felszerelt kételemes függőleges sugárzó