Menu

20.2. A nyereségadatok jelentősége

 

Az antennanyereség elméleti adat, egy referenciasugárzóval hasonlítja össze az antennát, és csak arról ad felvilágosítást, hogy a referenciasugárzóhoz képest mennyivel sugároz erősebben a fő sugárzási irányban a kérdéses antenna. A nyereségi adat sokszor hiányos is, mert sokan elfelejtik megnevezni hozzá a referenciaantennát. Az összehasonlítás alapja rendszerint a félhullámú dipólus, de a rövid dipólus és a gömbsugárzó is lehet referenciaantenna (lásd a 3.2.3.2. alpontot). Így hát már a referenciaantennától függően is előfordulhatnak 2,15dB-es eltérések is az antennanyereség adataiban. Amikor például jeles külföldi antennagyárak 9dB nyereséggel jellemzik háromelemes Yagi-antennájukat, elképzelhető, hogy ez a nyereség gömbsugárzóra vonatkozik. Ha a szokásnak megfelelően félhullámú dipólust veszünk alapul, ugyanerre az antennára már csak 6,85dB nyereséget kapunk. Ez az érték nagyon jól megközelíti a háromelemes Yagi-antennákkal egyáltalán elérhető maximumot.

Sokszor hibás maga a mérési eljárás is, amellyel meghatározták a mintaantenna nyereségét. Különösen a rövidhullámok tartományában amatőreszközökkel végrehajtott mérések szoktak hibásak lenni, hiszen az antennanyereség kifogástalan meghatározásához szükséges elrendezések lényegesen meghaladják a rádióamatőr lehetőségeit. Mivel pontos mérésekre nem képes, többnyire a gyakorlati üzemben megfigyelt összehasonlító eredményekre támaszkodva állapítja meg az amatőr a nyereséget. Így azonban igen nagyok a hibalehetőségek.

Az amatőrgyakorlat szempontjából a rövidhullámú antennák megítélésében sem a pontos gyári nyereségadatoknak, sem pedig az amatőrök által többé-kevésbé megérzés alapján kihozott antennanyereségeknek nincs különösebb jelentőségük. A gyárak előírt, közel ideális környezetben végzik el a méréseket, az amatőr viszont sohasem fog ilyen környezetben dolgozni; az amatőrmérések eredményei csak meghatározott, nem reprodukálható szerelési viszonyok között és a mérés időpontjában éppen fennálló ionoszféra-állapotra érvények. Egy-egy rövidhullámú antenna gyakorlati használhatóságának megítélésében ezért semmiképpen sem szabad döntő szerephez jutnia a megadott antennanyereség nagyságának.

 

 

 

A DX-vadászok legjobb antennája
Tartalom

Ultrarövid hullámú antennák