Menu

24.5. A 15-elemes hosszú Yagi-antenna DL0SZ szerint

Ez a 24.6. ábrán látható hosszú Yagi-antenna - 435 MHz frekvenciára vonatkoztatva - 4,53λ hosszú, és nyeresége a mérések szerint 15,2dB. A tápvezetéknek elképzelt koaxiális kábelt egy egyszerűsített gamma-taggal lehet illeszteni [lásd 24.6.(b) ábrán kirajzolt részletet]. Eredeti kivitelezésében 52Ω hullámellenállású kábel volt a tápvezetéke, de a kereskedelemben kapható 60Ω-os koaxiális kábellel is minden változtatás nélkül alkalmazható, mert a Γ-tag utánállító kondenzátora (1...8 pF szabályozási tartományával) lehetővé teszi a pontos illesztést. Ezt a trimmerkondenzátort esőálló műanyag burában kell elhelyezni.
A tápkábel végén 15mm hossz mentén el kell távolítani a külső védőköpenyt. Az ily módon lecsupaszított külső vezetőt tekercseljük körül és forrasszuk össze egy 1mm vastagságú ezüstözött rézhuzallal, a huzalt pedig stabilan és biztonságos érintkezéssel kössük össze az antennaelem leföldelt középpontjával. A kábel belső vezetőjét az utánállító kondenzátorhoz csatlakoztatjuk. Minden kötési pontot gondosan forrasszunk, és óvjunk meg a nedvesség behatolása ellen. Ilyen védelemmel a kábelvéget is el kell látni.
Minden direktor egységesen 300mm hosszú és 4mm átmérőjű, gömbölyű dural rúdból készül. Az antennaelemek tartója 10mm átmérőjű stabil fémcsőből

24.6. ábra. 15-elemes hosszú Yagí antenna DL0SZ szerint:
(a) vázlatos felépítés; (b) részletrajz a táplált antennaelemről

készítendő el (anyaga dúralumínium vagy acél lehet), hossza pontosan 3m, és az antennaelemek felszereléséhez át kell fúrni a megfelelő he­lyeken.

 

Mechanikai és elektromos adatok

Az antennaelemek közül a gerjesztett elem és a reflektor 6, a direktorok pedig 4mm átmérőjűek Az antennaelemek tartójának átmérője 10mm
Az antenna hossza 2920mm
A talpponti ellenállás 50...60Ω, aszimmetrikus
Az antennanyereség kb.15dB
A hátrasugárzási csillapítás kb. 22dB
Vízszintes nyílásszög, αE≈28°
Függőleges nyílásszög, αH≈30°

 

 

A kilencelemes hosszú Yagi-antenna
Tartalom
A 18-elemes széles sávú, hosszú Yagi-antenna