Menu

25.2.7. A körsugárzó kettős tekercsantenna

A kettős tekercsantenna a tekercssugárzók családjához tartozik (angol elnevezéssel helical=csavarvonal alakú, más néven helix), és a tengelyével függőlegesen felállítva nagyon jó teljesítő képességű, vízszintesen polarizált és a függőleges síkban élesen nyaláboló körsugárzót nyerünk benne. Mivel más alakú körsugárzókhoz képest mechanikai felépítésében is jelentős előnyöket nyújt, ezzel az antennával és kombinációival mint sugárzókkal helyenként az ultrarövid hullámú rádióadókban és a tv-adókban találkozhatunk.

25.23. ábra. A körsugárzó kettős tekercsantenna

A kettős tekercsantenna vázlatos rajzát a 25.23. ábrán látjuk. Mindegyik menet hossza 2λ, úgyhogy a menetek D átmérője 0,63λ. A menetek közötti távolságra, az S menetemelkedésre előírt érték 0,5λ. A táppont a kettős tekercs közepén van; innen indulnak ki egymáshoz képest ellentétes értelemben felfelé és lefelé a menetek. Egy-egy fél sugárzó mentén általában öt, de legfeljebb tíz menet helyezkedik el. A sugárzás iránya merőleges a tekercs tengelyére. Az axiális irányban elhelyezett reflektor elősegíti a keresztsugárzást és elfojtja a hosszirányú sugárzási összetevőket. Fa a reflektor egy koaxiális fémhenger a tekercs belsejében egyúttal tartja is az egész antennát.
Minthogy a menetszám növekedésével rohamosan csökken a hasznos sávszélesség, ritka az ötnél több menet féltekercsenként. A 2 • 5 menetet tartalmazó kettős tekercsantennához 0,23λ külső átmérőjű axiális reflektorcső szükséges. Ebben a változatban a szerkezeti magasság 5λ, az antenna nyereség körülbelül 7dB. Az energiaátviteli kábelt a csőreflektor belsejében vezetjük el a központi helyzetű tápponthoz. A tápponti ellenállás nagyjából 50 és 100Ω közé esik.

A „nagy kerék" (the big wheel)
Tartalom
Különleges alakú méteres és deciméteres hullámú antennák