Menu

25.Ultrarövid hullámú és deciméteres hullámú körsugárzó antennák

Egyes esetekben körsugárzókra, vagyis olyan antennákra lehet szükség, amelyeknek a vízszintes síkban nagyjából kör alakú az iránydiagramjuk.
Függőleges polarizációjú, ultrarövid hullámú körsugárzót nem nehéz előállítani, hiszen minden függőlegesen felállított félhullámú dipólus a saját tengelyére merőleges irányokban, tehát a vízszintes síkban egyenletesen sugároz. Az ilyen függő legesen polarizált körsugárzók a közlekedésben és más mozgó állomásokon gyakran megtalálhatók. Néhány helyi jellegű 2 m-es állomás is az egyszerű ség kedvéért függőlegesen polarizált antennával működik, bár az ultrarövid hullámú amatőrforgalomban majdnem mindig vízszintes a polarizáció.
Nagyon nehéz és az amatőrök részére gyakorlatilag nem is lehet olyan antennát szerkeszteni, amely vízszintes polarizációval sugározna, és amelynek a vízszintes síkban pontosan kör alakú volna az iránydiagramja. Az ideális kör alakot többnyire nem is követeljük meg, és általában minden olyan antennát körsugárzónak nevezünk, amely a vízszintes sík minden irányában többé-kevésbé jól sugároz, és amelynek ebben a síkban sehol sincs határozott sugárzási maximuma vagy nulla helye.

 

A 12-elemes csoportsugárzó a 70cm-es sávra
Tartalom
Függőlegesen polarizált ultrarövid hullámú körsugárzók