Menu

 

 

 

Sokan használunk URH-n és RH-n egyaránt HB9CV antennát, amely könnyen megépíthető és legtöbbször beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az alap HB9CV antenna jó tulajdonságai adták az ötletet, hogy megpróbáljunk egy nagyobb nyereségű, de még egyszerűen megépíthető antennát kikísérletezni.Elképzelésünk az volt hogy az alapul szolgáló fázistáplált sugárzót (HB9CV) egy hosszabb (2 m-es) boomra építjük fel, s direktorokkal próbáljuk az antenna nyereségét növelni.
A kísérleti antennaboomja 15x15 mm-es U alakú alumínium szelvény volt. Az összes elemel galvanikusan rögzítettük a gerincre. A kísérletek során az elemek méretét, és a boomon való elhelyezkedését változtattuk, igyekezve az adott összeállításból a maximális nyereséget kihozni. A mérések során azt tapasztaltuk, hogy egy elem hozzá illesztésével 2 dB-el, a második direktor beállítása után már 3,5 dB-es és végül, amikor a harmadik direktor is a helyére került kereken 5 dB-el mértünk nagyobb nyereséget a viszonyítási alapként használt HB9CV-hez képest. A méréseket mérővevővel végeztük, fönt a budai hegyekben mindig ugyanazon a helyen,etalon árbocra helyezett  antennákkal. Az árboc: mintegy 4 m magas volt, s utolsó tagján szigetelőként egy PVC cső volt felszerelve.
Ideszereltük a mért antennát. Az összehasonlítás korrektsége érdekében ugyanazon mérőkábellel mertük a HB9CV-t és az ötelemes változatát. A kísérletek során az 1893 mm-es gerinchossznál értük el az optimális beállítást. Az ekkor mért 5dB nyereségkülönbség azt jelenti, hogy ha a HB9CV-t elfogadjuk 5dB nyereségű antennának, akkor ez az öt elemes változat mintegy 10 dB nyereséget biztosít, ami valószínűleg megközelíti azt a maximális nyereséget amelyet ekkora gerinchossz mellett el lehet érni. Meg építettük az antennát 25*25 mm-s alumínium zártszelvényre is, ekkor az, elemek hosszát némileg növelni kellett (a rajzon zárójelben feltüntetett méretek).

Végül végeztünk összehasonlító méréseket más antennákkal is. Például a Rothammel könyvben szereplő 9 elemes antennát 8,5dB-esnek mértük, a DL6WU antenna pedig 11dB nyereséget mutatott, tehát csak 1dB-vet volt jobb ennél a megoldásnál.

HA5BIE Jóska