Menu

4 szenzoros tolatóradar beszerelése

Sokáig gondolkodtam, hogy kell-e tolatóradar, de végül beszereltem egyet. Jó néhány tolatóradart megnéztem végül ezt a 4 szenzorost választottam. Szándékosan nem írok se üzletet sem pedig web oldalt, a neten százával található olyan üzlet webáruház ahol venni, rendelni tud az igényének megfelelően. Nem csak a távolságot méri, hanem külön jelzi azt is melyik oldalon van az akadály. A szereléshez jó ha kéznél van vízmérték és egy asztalos derékszög.  A beszerelés legnehezebb része kimérni az érzékelők helyét. A leírás azt javasolja, mérjük a földtől (aszfalt), de lehet, hogy az nem vízszintes, nem beszélve az autóról, ami lehet, hogy csak néhány millimétert dől valamely oldalra, de nagyon rondán néz ki ha girbe-gurba az érzékelők helyzete. Volt itthon maszkolószalag amit festéshez használnak, ezt papír alapú és a ragasztója nem sérti a fényezést. Egy asztalos derékszöggel a lökhárító tetejét kiindulópontnak véve elkezdetem felragasztani a rendszám két szélénél a szalagot. A szalag két végét úgy ragasztottam fel, hogy vízmértéket ráraktam a lökhárító vízszintes részére így volt egy viszonyítási alapom majd a szalag felragasztásánál próbáltam ehhez igazodni. Kicsit pepecs munka volt mire mindkét oldalon elkészültem vele, de érdemes volt rászánni az időt.


Erre a szalagra már könnyü volt bejelölni azt a helyet ahol fúrni kell. Itt sem szó szerint követtem a gyári leírást és a két szélső érzékelő helyét beljebb jelöltem. Kétszer is mérjünk mert ha egyszer belefúrtál a műanyagba akkor nincs visszaút. Tehát csak érett megfontolás és alapos mérés után essünk neki a fúróval.

A csomag tartalmazott egy hozzávaló lyukfúrót is. Nem könnyű kifúrni a lyukat, ez a műanyag elég puha többször is meg kellett állni, kitisztítani az eltömődött fúrófejet. Ha akkus fúrót használsz, legyen teljesen feltöltve.

Ha a lukak megvannak, lebonthatjuk az egész elemet. Az érzékelők pont beleillenek a furatokba, ám a biztonság kedvéért én a behelyezés után egy kis pillanat ragasztót oda csöppentettem a tövéhez.

Az alábbi kép azt a helyet mutatja, ahol bele lehet vezetni a kábelt a kocsi belső terébe. Itt megy be egy gumiszigetelésen keresztül a rendszámtábla világítás is.

Megkönnyíti a kábelcsomag átvezetését, ha van egy ilyen kis fogó, ami a képen látható. A kábeleket összeragasztottam maszkolószalaggal, hogy ne roncsolódjanak a kábelek végei.

DSC01670.jpg

Minden érzékelőn van egy jelölés, azt jelölve, melyik része kerüljön felülre.

DSC01664.jpg

Bár a képen nem nagyon látszik, de végre a helyén vannak az érzékelők és a kábelköteg is a csomagtérben van.

DSC01672.jpg

Következik a belső szerelés. Ezen a típuson a két pozitív kábel van. Az egyik az állandó amolyan stand by ezt egy olyan helyre kell kötni ami a gyújtás ráadásakor feszültség alá kerül az egész áramkör. Erre egyetlen vezeték alkalmas, a hátsó szivargyújtó vezetéke ami gyárilag nincs beépítve de a kábel az ott van (a GLX-ben biztos). A másik pozitív vezeték az érzékelőket és a kijelző egységet kapcsolja be. Ezt a vezetéket a tolató lámpa vezetékére kell rákötni. A lenti képen pedig a test pont látható.

DSC01674.jpg

A két biztonsági öv tartók között, a merevítő lemez belsején találtam a legmegfelelőbbnek az elektronika elhelyezését.

DSC01676.jpg

A feszültséget az alábbi képen látható osztó bilincsel oldottam meg. Előnye, nem kell a vezetéket elvágni, csupaszítani, egy „kés” átvágja a vezetékek szigetelését, stabil kapcsolatot létesítve. A műanyag foglalat pedig az egész csatlakozást biztonságosan szigeteli.

DSC01679.jpg

A kijelzőhöz csak egy három eres vezetéket kell előre vezetni. Ehhez le kellett bontanom jobb oldalon az összes alul lévő burkolatot…

DSC01683.jpg

…és a kesztyűtartót. Innen lehet felügyeskedni a vezetéket az óra mögé. Mivel a vezeték sokkal hosszabb, választhatunk más helyet is neki. Az airbag alatt látszik mennyi vezeték van összefogva.

DSC01690.jpg

Ennek a tolatóradarnak az érzékelőiben vannak világító LED-ek, amelyek fényeffektekkel szórakoztatja a mögöttünk lévőt. Ki-ki saját belátása szerint használja.

DSC01680.jpg

Íme a kijelző.

DSC01687.jpg

A kijelzőn jól látható honnan készült a fotó.

DSC01684.jpg

Végül. Jó ideje használom, és leginkább akkor veszem hasznát, ha nagyon szűk helyről kell ki- vagy beállni. Ilyenkor jó tudni, hogy van még 40cm ami pont elég lehet. Előfordul néha-néha fals jelzés, de nem zavaró.