Madármegfigyelés

Biológia tanár révén, nagyon közel áll hozzám a természet. Ezt a természet iránt érzett szeretetemet pályám során igyekeztem átadni tanítványaimnak is. Ezt sok módszerrel próbáltam megvalósítani. Volt, amikor tanórái tevékenység keretében hívtam fel a figyelmüket a természet fontosságára, volt, amikor tanórán kívüli tevékenység formájában ismerkedtünk az állatokkal, növényekkel, és ezen keresztül tudatosítottam a gyermekekben, mennyire fontos a természetünk, környezetünk védelme.

Legkedveltebb tevékenységeink közé tartozott, amikor szakköri keretekben jártuk a környék erdeit, mezőit, amiből itt a Mátra lábánál szerencsére akad bőven. Ráadásul szülőfalunk közelében számtalan természetvédelmi terület is van, ahol forrásokat, telepített erdőségeket, kőfejtőket figyelhettünk meg. Ezeken az élőhelyeken változatos, és védett, valamint ritka növények, állatok jellemzőek.

Nagyon szerették a tanulók, amikor túránk során feladatokat kaptak, megfigyeléseket végezhettek, lejegyezhették a megfigyelés eredményeit, amiből beszámolót készíhettek.

Utolsó ilyen szakköri keretben szervezett túránk célja a település határában elterülő Csevice-forrás közelében húzódó homokos löszfal volt. Feladatként azt kapták a túrán résztvevők, hogy figyeljék meg, melyik hazánkban átvonuló, feltűnően színes tollazatú rovarevő, énekes madárfaj egyedei fészkelnek a löszfalban.

A szakkör tagjai érdeklődve indultak a közeli kőfejtő lábánál húzódó meredek homokfalhoz. Természetesen mindenkinél volt okos telefon, aminek a segítségével könnyedén megoldható volt a kapott feladat.

Amikor megpillantották a madár telepet, egy-két tanuló már alakjukról, tollazatuk színéről felismerte a gyurgyalagokat. Természetesen akadtak olyanok is, akik telefonjuk segítségével kerestek rá a madarak nevére. Hosszasan, csendben figyeltük a gyerekekkel a kis madarakat, melyek színes tollazataikkal teljesen elvarázsoltak mindenkit. Miközben csodáltam a madarakat, fényképeket is készítettem, de egy óvatlan pillanatban kiesett a kezemből az okos telefonom, és azonnal elrepedt a kijelzője.

Tárcsáztam a xiaomi szerviz telefonszámát, ahol a szakemberek néhány perc alatt kicserélték a hibás alkatrészt.